Reistips & Ervaringen Stedentrip

Sevilla

op
28 juli 2018

Vorig jaar op 19 juli vertrokken we voor maar liefst acht maanden naar Zuid-Amerika. Op reisverhaal hebben jullie kunnen zien dat we hier onszelf heel goed hebben kunnen vermaken en een meer dan goede tijd hebben gehad. We hadden dus wel weer zin in een tripje en hebben precies op 19 juli dit jaar weer het ruime sop gekozen. Nou ja, het ging maar om een weekendtrip naar Sevilla  (19 t/m 22 juli), maar zo konden we toch weer even toegeven aan onze reiskriebels en ons Spaans weer bijspijkeren. We hebben een last-minute geboekt via Transavia en kwamen op donderdagavond aan en konden zodoende meteen aan de tapas en sangria. En wat vonden wij Sevilla mooi en verrassend! Naast alle culinaire geneugten die de stad te bieden heeft voel en proef je de cultuur door in de bijzondere architectuur, de vriendelijke mensen en de tradities die in ere worden gehouden zoals de flamenco. Vooral de Moorse invloeden zijn nog steeds goed zichtbaar en geeft de stad een uniek karakter. Bovendien was Sevilla ‘de stad’ van Spanje van waaruit Amerika is ontdekt en zodoende heeft de stad veel welvaart (gekend) en dat zie je terug. In dit blog de tips & trics. 

  • Wij waren drie volle dagen in Sevilla (do-avond t/m zo-avond) en dat is een prima periode om de hoogtepunten van Sevilla te zien en voldoende tijd over te houden om ook lekker rustig overal terrasjes te pakken voor een tapa of sangria. Of probeer eens een  ‘Agua de Sevilla‘ of ‘Tinto de Verano‘, wat ook typische zomerse drankjes zijn die daar gedronken wordt.
  • Wij waren hartje zomer in Sevilla. Dat is een risico, omdat het ontzettend heet kan zijn. Het is de warmste stad van Europa. Vorig jaar zomer was het er bijvoorbeeld 45 graden en iedere Sevilliaan die we ernaar vroegen sprak van een horrorzomer. Het was deze zomer lekker ‘koel’ met een temperatuurtje van 33 graden en we hadden geen last van de hitte. Een buitenkansje dus, om in dit laagseizoen voor een goed prijsje de stad te zien zonder de grote hordes toeristen. Wij hebben last-minute geboekt op basis van het weerbericht en zowel vliegticket als hotelticket waren goedkoop.
  • Wij sliepen in de wijk Macarena in hotel Welldone Antiquarium. Dit was een prima keuze. Wij betaalden € 45 per nacht voor een nette, schone kamer met klein keukentje. Ook de locatie was prima gelegen. Op de hoek zat de oudste tapasbar van Sevilla (El Rinconcillo), waar het goed toeven was en de wijk zelf heeft ook voldoende barretjes/eettentjes. Het zit bovendien dicht bij de Setas Espacio Metropol Parasol, een van de bezienswaardigheden en ook op loopafstand van alle andere hotspots in de stad.
  • Alle bezienswaardigheden zijn prima aan te lopen, het is een compacte stad. Een metrosysteem hebben ze alleen vanaf de rand van de stad. Wij hadden een boekje mee van de ANWB.
  • Omdat de stad vrij compact is en alle wijken een eigen mooi karakter hebben, denk ik dat je overal in of aan de rand van het centrum goede ho(s)tels kan vinden. Ook het oude centrum vonden wij erg mooi, dichtbij het kasteel in de joodse wijk heb je bijvoorbeeld ook goede opties, hoewel die waarschijnlijk wat duurder zijn.
  • Vanaf het vliegveld gaat er een bus van Tussam richting het centrum van de stad voor € 4. Ze vertrekken recht vanaf de uitgang ongeveer ieder kwartier overdag. Zie hier de link naar de tijdtabel. Wij zijn uitgestapt bij het treinstation Santa Justa en hebben de rest gelopen naar ons hotel. Overigens kan je daar ook overstappen op een andere bus (ik meen 23) naar het centrum zelf.
  • Overweeg een free walking tour te gaan doen. Er zijn meerdere aanbieders overigens en ook meerdere routes, wij hebben de standaard tour in het oude centrum gedaan en vonden dat erg ok. Het zijn veelal enthousiaste studenten die er wonen dus je kan ze van alles vragen ook over overige highlights en waar je de beste tapa kan proberen etc. Een goede start om de verkenning in de stad mee te beginnen.
  • Hou even rekening met je programma voor de zondag. Veel bezienswaardigheden (zeker particulier) zijn gesloten of hebben andere openingstijden. Ook veel tapasbarretjes sluiten hun deuren en ook winkels zijn veelal gesloten.
  • Een andere tip is om voor het ‘Real Alcazar’ van tevoren je ticket te reserveren online (betalen met creditcard). Vergeet niet je ticket voor de zekerheid te laten printen in het hotel, hoewel het volgens mij ook vanaf je mobiel kon. Het is al ‘het’ hoogtepunt van de stad en zeker nu Game of Thrones hier is opgenomen is er een behoorlijke aanwas van toeristen. Wij konden zo doorlopen in de rij met reserveringen, terwijl de rij met ‘aanlopers’ echt enorm lang was.
  • Andere bezienswaardigheid naast het Real Alcazar is de kathedraal met de Giralda toren. Entree is € 9. Niet vergeten om Columbus nog even te groeten (zijn tombe ligt in de kathedraal) en in de kathedraal op zoek te gaan naar de opgang van de Giralda toren (geen apart entreekaartje) en van het uitzicht te genieten. Sta je namelijk eenmaal buiten kun je niet de kathedraal in om de toren te beklimmen. Veel mensen denken dat de entree voor de toren buitenom is en moeten dus opnieuw entree betalen…zonde geld…
  • Bij het Real Alcazar naast de entree is ook het officiële toeristenbureau van Sevilla. Hier kun je je laten informeren over de evenementen in de stad en een gratis stadsplan/kaart meenemen van de stad.
  • Laat je verdwalen in het toeristische, maar lieflijke wijkje Santa Cruz, aangrenzend bij de kathedraal/Real Alcazar. Ook voldoende tapastentjes en winkeltjes.
  • Sevilla is de stad van de flamenco. Als je interesse hebt kun je navragen waar er optredens zijn. Flamenco-voorstellingen zijn er ook dagelijks in het museo del Baile Flamenco. Een tip is om te kijken of er een voorstelling is onder openingstijden van het museum. Je koopt dan een kaartje voor bezichtiging van museum, dus niet voor de show a € 30. Wij kwamen er bij toeval achter, omdat we zelf om 17.00 het museum bezochten en er een voorstelling begon. Wij konden hierdoor gratis meekijken, omdat de voorstelling in de patio van het museum wordt gegeven. Het museum an sich vonden wij niet zo heel indrukwekkend overigens, maar door de combi dat we konden meekijken met de voorstelling was het de entree wel waard.
  • Wij hebben ook de stierenvechtarena ‘La Maestranza’ bezocht. Entree is € 8. Het is één van de mooiste en oudste van Europa. Beetje controversieel wel overigens natuurlijk, want we staan niet achter dit fenomeen. Een voorstelling bezoeken hebben we dus achterwege gelaten, maar uiteindelijk hebben we natuurlijk toch indirect gesponsord door het museum en de arena te bezoeken. Tja, ook wij hebben ons onvolkomenheden. We vonden het wel indrukwekkend de achtergrond te leren kennen van deze traditie. Je wordt onder andere door een museum, en de verschillende ruimtes geleid met je audiosysteem. Aan het eind betreed je dan de arena. Het is wel een voorgefabriceerde tour van een half uur en zelf rondstruinen kan niet, maar wij vonden het wel de moeite waard.
  • Er zijn naast het Real Alcazar nog meer paleizen te bezoeken. Palacio de las Duenas, Casa de Pilatos, Casa de Salina en Santa Caridad zijn mooie opties als je meer oudheid en architectuur wil opsnuiven. Wij hebben de eerste twee paleizen bezocht en hebben genoten van de mooie Moorse architectuur gemengd met barok. Bij de eerste entree krijg je een stempelkaart en kun je de overige gebouwen met een kleine korting bezoeken.
  • Andere hotspot is het moderne Metropol Parasol. Het is eigenlijk een vier-in-één bezoek. 1) Je kunt de parasols gewoon bekijken vanaf de straat. 2) Je kunt naar het uitzichtspunt (€ 3) en met korting een drankje doen bovenop en genieten van het uitzicht. 3) Je kunt er de opgravingen bezoeken beneden de parasols = antiquarium met nog oude mozaïekvloeren. 4) Je hebt er een markt waar je een ontbijtje/sapje kan scoren of lekker ham kan inslaan. Wij zaten altijd op het pleintje voor de parasols ‘s ochtends met een kop koffie/thee en een croissant. Helemaal niet vervelend.
  • In de wijk Macarena is het grote plein Alameda de Hercules een plaats met volop horeca. Iets verder doorlopen en dan kun je de basilica de la Macarena en de puerta de la Macarena nog bezoeken. In de basiliek kun je meest geliefde en kitscherige madonna van de stad bekijken.
  • Niet te missen is Plaza de Espana en het aangrenzende park Parque de Maria Luisa. Een hele bijzondere plek om te zien en aangelegd ter ere van de wereldtentoonstelling in 1929. Hier kun je ook met de koets naar toe die vertrekt vanaf de kathedraal. Tip; Neem wat lekkers mee/drinken en ga lekker siësta houden in het park.
  • Ook niet te missen is de rivier de Guadalquivir. Aan deze rivier ligt de stierenvechtarena, de Torre del Oro (ook bezocht en wel even leuk voor het uitzicht en wat achtergrond) en de brug naar de wijk Triana met in de wijk gezellige eettentjes aan het water.
  • Bij de Torre del Oro kun je een boottochtje maken over de rivier (zo’n € 16). Wij hebben dit niet gedaan, dus geen recensie helaas…
  • De hamam Aire de Sevilla bezoeken is nog een optie. Ik ben er niet geweest, maar er zijn wel goede recensies. Geldt ook voor het huren van fietsen. Wij zijn wandelaars, maar Sevilla is ook prima met de fiets te ontdekken. Of een voetbalwedstrijd als het seizoen er is…? En je kunt ook met de koets tochtjes maken. Ze vertrekken vanaf Real Alcazar.
  • Over eten en drinken in Sevilla;….tja daar kun je een heel hoofdstuk aan wijden. Hieronder wat meer over dit fenomeen. De stad heeft volop lekkernijen. Een aantal specialiteiten van de stad; Iberico ham, caracoles (slak), croquetas (allerlei vullingen), espinacas con garbanzos (mijn persoonlijke favoriet = spinazie met kikkererwten), mojama (gedroogde tonijn), salmorejo (koude tomatensoep), carrillada de cerdo (varkenswang), montaditos (kleine broodjes/soort pinchos). Wij hebben ons volop tegoed gedaan aan de heerlijke tapas. Hou er rekening mee dat lunchen tussen 14.00-16.00 is en ‘s avonds na 21.00 kun je weer gaan scharrelen voor je avondeten. Wij gingen vaak 2 a 3 tapastentjes/barretjes af en lagen vaak na middernacht weer op bed. Meestal siësta tussen 18.00-20.00. Bij de meeste terrassen in de zomer hebben ze verkoeling door middel van waternevel.
  • Een aantal goede hotspots voor tapas buiten de foodhallen die ik verder hieronder bespreek zijn; El Rinconcillo (traditioneel, probeer de ham en de espinacas con garbanzos), La Azotea (wat moderner, maar heerlijk), Paco Espana (in Triana), La Escalona (heel verrassend en fusion tapas). Ook bij bodeguita Antonio Romero prima gegeten. Overigens is overal de tapas ongeveer € 3 a € 4 euro. Andere goede tapastenten waar we over hebben gehoord = Eslava, Casa Ricardo, Bodaga la Alfalfa, El Pinton, La Estrella, La Chala, maar ik denk dat je vrijwel overal goede tapas kan krijgen. Je ziet  het vaak wel aan de kaart en/of drukte of het goed is. Voor lekkere montaditos kun je naar Cerveceria 100 montaditos.
  • Bij de brug (Puente de Isabel II) is aan beide kanten een foodhall/markt gevestigd. Lonja del Barranco heeft een moderne uitstraling, maar prima tapas tegen prima prijzen. Aan de overkant heb je gelijk een gewone markt (Mercado de Triana). Ook lekker om hier iberico ham en kaas in te slaan.
  • Andere antieke food market is Lonja de Feria in de wijk Macarena. Je koopt een ticket voor € 4 voor een tapa + drankje en kunt dan overal terecht en kiezen wat je neemt. De porties zijn redelijk groot. Wij vonden dit wel de beste keuze qua sfeer en zeker voor prijs/kwaliteit. Leuk om te lunchen!
  • Triana is een erg leuk wijkje en heeft ook volop uitgaansgelegenheden/tapas etc. Wij hebben bij Paco Espana gegeten en heerlijke tapas op begeleid met een cana = biertje van de tap. ‘Het’ merk van Sevilla is Cruzcampo en is echt heel aardig bier, zeker als het zo heerlijk koud geserveerd wordt. Ook aan de rivier volop gelegenheid om lekker te drinken/eten.
  • Wij hebben geen rooftopbarren bezocht, maar die zijn er ook her en der, mocht je mooi uitzicht willen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen in Sevilla die we niet hebben gezien of gedaan en we zouden zo weer eens terug willen of kunnen om ons weer onder te dompelen in de goede vibes van de stad. Wij kijken in ieder geval terug op een geslaagd weekend en wensen jullie veel plezier in deze mooie Spaanse stad.

LABELS
GERELATEERDE BERICHTEN
Krakau

30 juli 2023

Elzas en Vogezen

3 mei 2023

Trinidad en Tobago

11 februari 2023

2 reacties
  1. Beantwoorden

    Wim en Annet

    29 juli 2018

    Hoi…we herkennen de stad weer! We warmte straalt ervan af.
    Groetjes Wim en Annet.

  2. Beantwoorden

    Laurens

    5 augustus 2018

    Ha Co, goed geschreven zeg! Lekker die praktische tips. Ik bewaar de info voor mijn volgende citytrip. Thnx! Grusse.

GEEF EEN REACTIE

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.