Reisverslag

Vuurland en Zuid Patagonië

op
10 maart 2018

De vorige keer waren we gebleven in Buenos Aires waar we een pitstop hadden van een middag/avond. Natuurlijk veel te kort om de stad recht aan te doen. Tijd genoeg om een rondje door een deel van de stad te lopen en een eerste indruk op te doen. Wat een heksenketel en metropool vergeleken bij Montevideo, wat dan echt als een dorp aandoet. Mensen gaan veel stadser gekleed, winkels en restaurantjes zijn moderner en het tempo gaat veel sneller. Gelukkig zijn we nu terug om de stad wat beter onder de loep te nemen.

De vlucht naar El Calafate ging voorspoedig en drie uur later en minimaal 10 graden frisser landden we. De huurauto stond gelukkig op ons te wachten en we waren blij dat de tank vol was, want het stadje was overspoeld met toeristen en de rijen bij het enige tankstation wat nog brandstof had was ellenlang. We wilden namelijk nog een paar uur verder zuidwaarts rijden. We eindigden in Rio Gallegos, een pleisterplaats waar verder niets bijzonders is.

Het mooie park Pale Aike ligt net over de grens in Chili. Er zijn volop guanaco’s en nandu’s (soort struisvogel) te spotten en we hebben over de lava gelopen om wat kraters te bezoeken tussen de 10.000 en 1 miljoen jaar oud. Indrukwekkend om te zien en we kregen zeker met de info over hoe de oorspronkelijke bevolking hier leefde. Erg indrukwekkend! Het is geen heel bekend park en we hadden het rijk helemaal voor onszelf. Het voelt dan echt het einde van de wereld.

Overigens zijn de grensovergangen tussen Chili en Argentinië wel iets uitdagender met de auto. De landen hebben niet zo’n broederband als bij ons in de EU. Je krijgt aan het begin een stempelkaart en je gaat dan 4 a 5 stempelposten langs voor je het hele proces van migratie en douane hebt afgerond. Het lijkt de vierdaagse wel. Je krijgt alleen geen medaille of snoepzak aan het eind ;-). En dan hopen dat ze je auto niet helemaal gaan onderzoeken of je toevallig niet een appeltje mee de grens overneemt (verse spullen zijn verboden). Lang leve de EU! Hier in Zuid Patagonië/Vuurland ga je meerdere malen de grens over, dus we hebben wat ervaring opgedaan na vier keer.

We hebben op één dag flink wat afstand moeten afleggen om bij Ushuaia te komen. Het landschap wordt na Rio Grande weer wat afwisselender en mooier. Bijzonder om door het grote niets te rijden en dan ineens in de plaats te zijn waar van alles gebeurt. Hier vertrekken de schepen naar Antarctica. Helaas is er voor ons geen tijd meer, het jeukt natuurlijk wel, maar we hebben ook nog zoveel andere mooie dingen te zien. Wie weet ooit….In ieder geval voelt het hierdoor wel alsof we aan het eind van de wereld zitten!

In Ushuaia hebben we ons goed kunnen vermaken en op één dag regen na de rest van de dagen heel goed weer gehad = zonnig en windstil. Een paar mooie hikes gemaakt in de omgeving, waaronder het nationale park Tierra del Fuego en een boottochtje op het beaglekanaal mag niet ontbreken. We hadden het geluk een jonge zeeolifant te zien, naast zeeleeuwen, aalscholvers, pinguïns en andere vogels. Bijzonder overigens hier hoe dit deel van de wereld nog maar heel recent is bewoond door de westerse wereld(150 jaar ongeveer). Daarvoor woonden er inheemse volkeren die vooral veel vuren maakten om zich aan te warmen (ook in de kano’s). Ze hadden namelijk nauwelijks kledij aan, behalve wat huiden van guanaco’s bijvoorbeeld. Vandaar dat het Vuurland wordt genoemd. Er zijn geen inheemse volken meer over nu, alleen in de musea is terug te lezen en kijken hoe het er toen uitzag.

In Vuurland wordt veel gerefereerd aan de Islas Malvinas, bij ons bekend als de Falkland Islands (engels). Er zijn monumenten, musea en borden langs de weg waaraan je kan aflezen dat de Argentijnen de eilanden van zichzelf beschouwen (Las Malvinas son Argentinas!). Gevoelig punt en waag het niet om hier Falkland eilanden te zeggen.

Na Ushuaia weer noordwaarts naar Chili. Daar onderweg naar Porvenir de koningspinguins gezien! Bijzonder hoor, zeker zo met die kleintjes die ze bij hun voeten hebben staan. Aan de andere kant van het water ligt Punta Arenas, waar we met de ferry naar toe zijn gegaan voor de tocht verder noordwaarts. Nog een eiland vol met pinguins bezocht, je kon er gewoon naast lopen, ze leken zich niet te storen. Vanaf Puerto Natales werden het vooral natuurparken en de benen weinig rust gegeven.

In Torres del Paine hebben we twee dagen flink veel gezien in het park. Populairste dagwandeling is naar het meer met de pieken van de torens (torres). Precies rond aankomst boven klaarde het op en hadden we een prachtig zicht. Niet te vatten in foto’s en film. De tweede dag hebben we wat korte uitzichtpunten en wandelingen gemaakt naar andere mooie plekken in het park. Erg fijn dat we een auto hebben en zo dus veel kunnen zien op een dag! We sliepen in Cerro Castillo een klein gehucht een uur buiten het park.

Chili nu echt vaarwel gezegd en Argentinië weer verwelkomd. We hebben de laatste week samen opgereisd met Jim en Sandra die we in El Calafate hebben opgehaald. Erg gezellig om samen op ontdekking te gaan! Uiteraard de Perito Moreno gletsjer bezocht, waar het allemaal om gaat. We hebben het meteen groots aangepakt en de Big Ice wandeling op de gletsjer gedaan. Echt een aanrader. Ik wist niet dat er op de gletsjer nog zoveel afwisseling was en de kleuren zo mooi zijn! De gletsjer is volop in beweging (2 meter per dag) en stukken zien en horen afbreken.

In El Chalten de benen ook geen rust gegund en een paar mooie wandelingen gemaakt bij het Fitz Roy gebergte. Beetje vergelijkbaar met Torres del Paine wel, hoewel laatstgenoemde park veel beter toegankelijk is en een stuk goedkoper.

Nu dus weer in Buenos Aires en beginnen we aan de laatste fase van de reis. Over minder dan twee weken zetten we weer voet op Hollandse bodem. Vreemd idee hoor! We merken dat het tijd wordt dat we terugkomen, alle kleding begint uit elkaar te vallen en we zijn beide weer uit een broek gescheurd. Bovendien horen we dat het na -10 nu dan toch lente wordt. Het zal weer tof worden jullie allen te zien na zo’n lange tijd. Maar eerst nog even op ontdekking in Iguazu en Rio. Laterssss!




 

 

LABELS
GERELATEERDE BERICHTEN
Krakau

30 juli 2023

Elzas en Vogezen

3 mei 2023

Trinidad en Tobago

11 februari 2023

4 reacties
  1. Beantwoorden

    Wim en Annet

    11 maart 2018

    Hoi Luitjes….ja het schiet nu echt op. De laatste week! Jullie hebben een geweldige tijd gehad…sommige foto’s herkennen we van onze Antartica cruise. Alleen nu zien we veel meer van de omgeving…vooral van jullie hikes. Geniet de laatste dagen ervan en we zien elkaar op Schiphol. Groetjes.

  2. Beantwoorden

    Margriet en 4 mannen

    12 maart 2018

    Ha die Willem en Corine, Wat een prachtige beelden; heel veel pinguïns, wat zijn die grappig en schattig zeg! Leuk dat jullie nog even met z’n viertjes hebben opgetrokken. Het ga jullie goed en een voorspoedige reis weer naar huis toegewenst! Hier is de lente inderdaad gekomen; het is nu 6.00 en de vogels fluiten volop en het is 10’C.

  3. Beantwoorden

    Erwin en Nicole

    16 maart 2018

    He luitjes,

    Ja de kou laten we daar eens over beginnen. Die kwam, die ging (hoopte voorgoed) en die komt helaas heeeeel even terug. Zaterdag gevoelstemperatuur tot -15 bah bah en nog eens bah. En dan was het vorig weekend ruim in de dubbele cijfers in de plus. Het is wat dat aan gaat net een achtbaan.
    Over de belevenissen kan ik maar een ding zeggen. WOW!!!!!!!!!! Nou goed dan nog een ding GAAAAAAFFFFF!
    Zal zeker leuk zijn jullie weer eens in levende lijve te zien. Geniet van de laatste dagen aldaar en tot snel in het altijd gezellige Nederland.

    Ps bedankt voor alle mooie foto’s en verhalen. Het was een genot om mee op reis te zijn in Zuid-Amerika.

    Ciao e a presto,

    Erwin en Nicole

  4. Beantwoorden

    Kees en Gea

    17 maart 2018

    Hoi Corine en Willem,

    En ja, dan komt er een eind aan die lange reis.
    Wat hebben wij genoten van jullie verhalen, foto’s en natuurlijke de prachtige films.
    Goede reis terug en we zien elkaar weer in Nederland.

    Groetjes,
    Kees en Gea

    p.s. bedankt voor de verjaardagskaart, zo leuk.

GEEF EEN REACTIE

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.