Reistips & Ervaringen

Bonaire

op
20 maart 2015

Het voorjaarstripje is dit keer Bonaire geworden (10-18 maart 2015). Vorig jaar hadden we buureiland Curacao bezocht en aangezien we weer wat duikjes wilden maken in mooie tropische wateren en een zonnige bestemming zochten, was deze keuze snel gemaakt. Bonaire is namelijk ‘het’ duikeiland bij uitstek. Overigens is er ook nog voldoende andere afleiding aldaar.

We hadden een pakketreisje geboekt via Arke voor 9 dagen (lees = 7 dagen). Dit vonden wij overigens vrij kort en ondanks dat we net alles hebben kunnen zien, hadden we iets meer rust gehad met een paar dagen extra. We vlogen met de nieuwe dreamliner en kwamen voor ons gevoel iets uitgeruster aan dan normaal, maar dat kon ook liggen aan onze upgrade naar de comfortclass. Wie zal het zeggen…..

Hieronder in het kort de do’s/don’ts en tips van ons.

– Het verschil tussen Bonaire en Curacao is dat Bonaire meer mooi duiksteks heeft, er meer privé (vakantie)woningen zijn en dus iets minder massatoerisme/pakketreizen. Het is dus wellicht de moeite waard om via een privé huurder een vakantiewoning te huren (inc. duikapparatuur). Er zitten wat meer mensen voor langere tijd op Bonaire en het eiland oogt wat rustiger/iets meer natuur. Verder vonden wij Kralendijk ‘s avonds wat knusser, terwijl Willemstad ‘s avonds altijd vrij uitgestorven oogde. Het eten in Bonaire vonden wij echt heel verrassend. We hebben erg goed gegeten, wat in Curacao naar ons gevoel wat minder was. Willemstad heeft echter een mooier/intact centrum en op het eiland is meer te doen en te zien, hoewel ook veel dingen wel overeen kwamen (Curacao heeft een struisvogelboerderij, Bonaire een ezelopvang), beiden hebben een groot NP (Christoffel vs Washington Slagbaai), beiden hebben een eiland respectievelijk ‘Klein Curacao/Bonaire.’. Ook hebben beiden aan de ene kust rustige stekken met hieraan het toerisme en aan de andere kant een ruige kust waar het water omhoog spat tegen de rotsen met een blowhole. Curacao heeft echter veel meer toerisme, meer stranden en is allemaal wat gelikter/modern. Your choice!

– Wij zaten in Hamlet Oasis gevestigd. We dachten het ‘s avonds wel af te kunnen lopen naar het centrum, maar dit vonden we toch te ver. We hebben dus voor een week fietsjes gehuurd (60 dollar per fiets). We hebben hier veel gemak van gehad, ook geschikt om andere fietstochten te maken over het eiland.

– Leuke fietsroute (50 km vanaf Kralendijk) is de zuidpunt rondom te fietsen. Mooie vlakke route over alleen maar asfalt. Via mangrovebossen en via Lac Bay/Sorobon beach langs de ooskust. Hier zie je grillige natuur en zee die woest tegen de kant beukt. Verder gaat de route langs de vuurtoren en langs de slavenhuisjes. Maar het opvallendst in de tour zijn de binnenmeren die gebruikt worden om zout te winnen. Hier zie je ook flamingo’s. Je ziet de zoutpier met hoge bergen zout en roze meren (met wit schuim aan de zijkant?) om zout te drogen. Bijzonder!

– Goed smeren, door de wind die altijd aanwezig is en de zon/temperatuur 35 graden verbrand je zo. Wij hadden factor 20 mee, maar hebben na de eerste dag (en verbrand) meteen bij de supermarkt factor 50 gehaald!

– Stinapapenning aanschaffen, overal te verkijgen (bij elke duikshop) en ook belangrijk om het bonnetje erbij te bewaren in je knip. Als je het Washington Slagbaai NP bezoekt kun je meteen de duikpenning halen (a 25 dollar) omdat dit dan als entreebewijs geldt. Wij hebben de penning aan onze duikbril bevestigt. Het was een beetje onduidelijk of je die penning nu altijd bij je moest hebben in het water.

– Restaurantjes die bij ons goed in de smaak vielen;

* Kite City = eettruck op het strand richting zoutpier met heerlijke sappige burgers. De tonijnburger zeker proberen, hoewel de vis/hamburger ook prima zijn. Leuke lunchgelegenheid met uitzicht over Kralendijk.

* Bobbejan = alleen in het weekend. Heerlijk spareribjes eten! Je kan eten in de tuin, maar ook ophalen en lekker oppeuzelen aan de boulevard.

* Cuba Compagnie = Heerlijke ceviche/trio tonijn en tartaar. Bijzonder lekkere keuken en goede bediening. Top!

* La Guernica = We dachten een simpel tapastentje, maar waren aangenaam verrast door de kwaliteit. Met name de verschillende (caribische) sausjes…mmm….Bovendien zit je er erg leuk.

* Karel’s bar = Niet gegeten, alleen geborreld, maar voor de ambiance en ligging is het wel prachtig. Op de pier midden in het water.

* Plazita Limena = Peruaanse keuken gemixt met caribisch. Natuurlijk Ceviche proberen en het rund was ook prima. Overigens even doorlopen naar achteren in de tuin om te zitten. Gezelliger dan vooraan de weg (zoals wij).

* Rum Runners = van Captain Don’s habitat. Captain Don is een niet-levende-legende (overleden mei 2014) meer op het eiland en heeft veel betekent voor de duiksport en behoud natuur op het eiland. Het restaurant ligt prachtig aan het water en heeft een prima keuken!

– Wij hebben het grotsnorkelen gedaan (www.flowbonaire.com). Erg verrassende excursie (dagdeel). Bonaire heeft zo’n 200 grotten! Met een gids bezoek je er twee en leer je veel over flora en fauna. In de tweede grot ga je snorkelen en zie je onder water de stalagmieten/kolommen. Je moet zelfs nog onder een grot doorduiken (spannend) om in een tweede hal te komen.

– Mangrovekajakken (www.mangrovecenter.com) ook niet missen (dagdeel). Ik zou boeken met een snorkelmogelijkheid erbij want dat is toch wel het mooiste van de trip. Zwem je door scholen vissen heen en zie je de mangroven onder water. Bovendien veel uitleg over onstaan van mangrove en overige flora/fauna.

– Washington Slagbaai Park NP is ook een must-do. Nu snap je waarom we zoveel tijd nodig hadden…Als je het op eigen gelegenheid wilt doen, wat ik overigens wel zou doen zodat je zelf energie en tijd kan indelen, heb je minimaal een pick-up truck nodig. Iedereen rijdt ermee op het eiland en we vroegen ons al af waarom. Maar de wegen verlangen het echt en bovendien mag je zonder pickup of 4×4 het park niet eens in. Er zijn twee autoroutes (geel/groen) en twee wandelroutes (geel/groen). Wij hebben de korte route gereden = groen = 1,5 uur, omdat we de hoogste berg van Bonaire wilden opklimmen en die op deze route ligt. Geel is de lange route/grote loup en pakt ook de kust meer mee. Voor de wandeling; Ga dus vroeg op pad (ivm temperatuur) en neem voldoende water mee. Om 8.00 is het park geopend. Overigens geven ze voor de hele wandeling 180 min. op, maar wij hadden 45 minuten nodig op rustig tempo naar de top en iets meer dan een half uur terug (in totaal 90 min + 15 minuten op top), dus dat viel mee. De route is echt de moeite waard! Er zitten een paar klauterstukjes tussen. Je hebt al vrij snel prima uitzicht over de noordpunt en de meren en voldoende ventilatie vanwege de wind. Hierna de route afgereden en in de binnenmeren heel veel flamingo’s gezien. Ook kun je hier prima duiken/snorkelen. Neem voldoende tijd om het park te verkennen. Een halve dag is wellicht te kort. Ook aan het eind het museum en buitentuin bekeken (half uurtje) om te zien welke plantages er waren en hoe het er aan toe ging toen het nog een plantage was.

– Er werd aangegeven dat Rincon ook nog de moeite waard was. Dit is het enige andere dorp op het eiland naast Kralendijk. Wij hebben 10 minuutjes door het dorp gelopen en konden nu niet helemaal ontdekken wat er de moeite waard was. We stuitten gelukkig op de Cadushi distilleerderij (www.cadushy.com) die open was (ma/woe/vr) in deze plaats. Ze laten je volop proeven (gratis) van allerlei alcoholische brouwsels en de eigenaar heeft ons eigenhandig vertelt hoe hij dit maakt. De specialiteit is de cactuslikeur die gemaakt is van de cadushi cactus op het eiland. Natuurlijk een paar flesjes meegenomen voor thuis evenals de huisgestookte Rincon Rum.

– Sorobon beach is wel erg leuk om even langs te rijden/fietsen. Goede vibes en surfsfeertje (windsurfen). Je kan hier ook leren windsurfen. Heerlijke Jibe Pita gegeten bij Jibe City restaurant. Gezellig strandje erbij.

– Overige bezienswaardigheden die wij niet gezien hebben; Gotomeer, Donkey Sanctuary. Je kan ook leren Kitesurfen; www.kiteboardingbonaire.com. Ook schijn je heel goed te kunnen mountainbiken op het eiland zelf of georganiseerd. Genoeg te zien en te doen kortom.

– En natuurlijk; Duiken! Wij hadden een duikcentrum (dive friends) bij ons onderkomen en hebben daar de spullen gehuurd. Het is het makkelijkst om een auto te huren, evenals duikspullen voor je hele verblijf ivm flexibiliteit, maar dat is dan wel een duur geintje. Auto = pickup kost je zo’n 80 dollar per dag, duikspullen huren 46 dollar p.p. per dag. Wij hadden bovendien de pech van een slechte koers (1 op 0,92!). Een beetje planning is dus niet verkeerd. Wij hebben één dag met pick up gedoken en dat biedt je veel vrijheid. Je rijdt naar een duikstek toe, parkeert je auto op het strand, bouwt je set op en loopt zo het water in. Wij hebben Hilma Hooker gedaan (video op: http://youtu.be/Vn4SgDHg1Jk) en vonden dat erg tof, we wilden ook Salt Pier, maar er lag een boot, dus zijn we Salt City gaan duiken. Ook de moeite waard. Verder hebben we een dag gedoken met de duikschool (Dive Friends) op Klein Bonaire. Ook een leuke trip met z’n 10-en ong. Voor Klein Bonaire ben je afhankelijk van een boot en dus vaak een georganiseerde trip. Voor het duiken willen we eigenlijk nog wel eens terug, want we hadden net de smaak te pakken en moesten weer terug. Nu ja, hebben we weer eens een excuus.

In ieder geval hebben we alweer wat om naar uit te kijken; de volgende trip staat al vast. Dat wordt Japan in oktober. Hoewel er tussendoor wellicht nog wel een weekend/stedentripje gepland gaat worden. We keep in touch!
 

LABELS
GERELATEERDE BERICHTEN
2 reacties
 1. Beantwoorden

  wim en annet

  25 maart 2015

  Hoi Luitjes,
  leuk verhaal en mooie foto’s, weer even genieten !
  gr annet

 2. Beantwoorden

  gerard

  28 maart 2015

  Mooie foto,s vooral van de leguaan?en corine op de fiets,maar wat een mooi eiland begrijp niet van de penning die je bij je moet dragen tijdens het duiken zie de foto,s wel op je verjaardag.gr.Gerard.

GEEF EEN REACTIE

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.