Reisverslag

Luang Prabang & Vang Vieng

op
26 september 2009

Na ons laatste bericht zijn we inmiddels al weer wat verder gereisd in Laos en zitten we nu in het backpackersheaven Vang Vieng. Zeg maar het Sodom en Gomorra van Laos. Het kleine stadje (dorpje) leeft 24 uur per dag. We zijn hier gisteren aangekomen na een slopende rit in een mini busje dat niet harder dan 40km door de hoge bergen reed.

In Luang Prabang hebben we op het gemak een wandelroute door de koloniale stad gemaakt (je moet ook wel op het gemak want het was weer verschrikkelijk warm). Onderweg verscheidende Wats (Tempels)gezien waaronder enkele van een aantal eeuwen oud en het oude paleis van de koning bezocht. Onderweg zijn we een aantal keertjes gestopt om in Franse stijl een IJskoffie te nemen in en cafe om en even lekker bij te komen. De afsluiting van de middag bestond uit het beklimmen van een bergje midden in de stad met daarop een tempeltje. Dit waren ong 300 treden (zucht/kreun). Bovenop was het wel lekker toeven in een windje met een prachtig uitzicht over de stad. We hebben onze goede daad daar ook nog gedaan door een wierookje op te steken voor Boeddha en een klein vogeltje in een kooi te kopen om hem de vrijheid te geven.

In de avond nog Laotiaans ge-BBQ onder de sterren.  Dit was heel origineel. Je kreeg een vuurkorf in een gat van je stenen tafeltje geplaatst en daarop kwam een soort kom waarin aan de onderkant een soepie werd gegooid en op het droge stuk bovenin kon je dan je vlees grillen. Een groot succes, dit moet in Nederland geintroduceerd gaan worden! Aan het eind van de avond terug naar ons hotel gegaan om een bezoek aan de bowlingbaan te voorkomen. Je moet weten dat Laos een communistisch land is en dat er op sommige plaatsen een avondklok is. Na een bepaald tijdstip kun je dan in een staatsbowlingbaan je biertje bestellen. Verder merk je overigens weinig van het communisme, hoewel het land pas sinds 1989 (val van de muur) openstaat voor publiek.

In de ochtend nog de ochtendprocessie meegemaakt van de monniken. Het was vroeg uit de veren, want om 6.00 komen de (honderden) monniken de straat op om aalmoezen te ontvangen van de bevolking. Sowieso errug veel monniken in Luang Prabang. Wel bijzonder om de wegen helemaal oranje te zien kleuren. Hierna vertrokken per minibus door de bergen naar Vang Vieng. De natuur is hier werkelijk weer overdonderend. Bijzonder al die mooie begroeide zeer hoge bergen die oneindig zijn en af en toe zomaar verticaal uit de grond schieten als een soort puisten.

In de namiddag dus in Vang Vieng. Hier een aantal wat smoezelige hotelletjes bekeken voor we eindelijk akkoord gingen. Hier alleen een mierennest in de badkamer, dat was voor ons acceptabel. In ieder geval gewoon een bed omringd door muren, ipv rieten/bamboeschuttingen. Bovendien een erg prettig uitzicht over de rivier en het landschap erachter. En dat voor 4 euro per nacht.

Vanochtend op het gemakje opgestaan en de bekendste attractie genomen: Tubing. Je gaat op een binnenband van een trekker rivierafwaarts over een traject van ong. 4 km. Naast het feit dat je lekker in je bandje door de prachtige natuur drijft, heb je ook nog eens een keer om de 100 meter een barretje. Het is ook echt de bedoeling dat je overal aanmeert en dat je zo lazerus mogelijk de finish haalt. Aangezien wij nummer 4 en 5 van de tubingtour waren en om 11.00 van start gingen (iedereen lag zijn roes nog uit te slapen), hebben wij vrij nuchter de finish gehaald. Verder ook bijzonder hier zijn de extra’s op de kaart. Het schijnt te gaan om mariuhana of opium, dus oppassen met bestellen. Dit schijnt nogal eens op verzoek door je eten gemengd te worden. Echt backpackersheaven dus…….

Hierna nog onverantwoord een scootertje gehuurd. Niet verzekerd en zonder helm konden we vrij hard vooruit. Bovendien een schakelbrommer die dik 80 kon en waar Willem nog nooit op had gereden. We hebben het overleefd in ieder geval en hebben ‘t echt super gehad. Eerst zijn we zo maar een weggetje ingeslagen om door de rijstvelden te crossen en door kleine dorpjes met lokale bevolking te rijden en die te begroeten met Sabadee! (staat voor hallo, goedendag, tot ziens en het gaat goed = multifunctioneel). Bevolking is echt heel gastvrij en behulpzaam als ze je snappen in ‘t engels. (veelal niet).

We hebben een drietal grotten bezocht. Wederom arbotechnisch niet echt verantwoord over de glibberige rotsen op slippertjes en beperkte verlichting (een lichtje op je hoofd). Echter wel de mooiste spelonken gezien en kristallen in de grot die je zowaar ook nog kon en mocht aanraken. Af en toe door zeer nauwe doorgangen begeleid door een lokaal gidsje. We gingen soms echt wel honderden meters diep de grot in. Morgen willen we door naar de hoofstad van Laos; Vientiane. We genieten in ieder geval volop hoewel de dagen ook weer erg snel gaan. We zien zoveel moois! Amper te bevatten. Je merkt wel dat Laos echt anders is dan wat we in Thailand zien. Het is hier echt wel wat primitiever/armer. De mensen zien er anders uit, de huizen zijn niet meer van steen, maar voornamelijk van bamboe/hout. Je ziet hier meer van de natuur en overal lopen beesten op straat. We hebben heel vaak moeten remmen voor de koeien op de weg. Grappig hier is dat je overal je slippers uit moet doen als je ergens binnengaat. We hadden nog foto’s willen downloaden, maar dat gaat zo traag……..Tot later in ieder geval. Hou jullie haaks!

LABELS
GERELATEERDE BERICHTEN
Krakau

30 juli 2023

Elzas en Vogezen

3 mei 2023

Trinidad en Tobago

11 februari 2023

2 reacties
 1. Beantwoorden

  marga

  27 september 2009

  Goeimorgen Willem en Co. Ben ik nu eens de eerste om te reageren! Jullie lijken wel een stel pubers. Zuipen, scheuren op scooters of brommers. En marihuana en opium zijn ook van die dingen waar je in je pubertijd nieuwgierig naar wordt. Maar gelukkig zijn jullie oud genoeg om je te gedragen….toch? Jullie genieten ook van de mooie natuur en de bijzondere mensen. Dat stelt me dan weer wat gerust. Maar toch!!!!! Jullie komen in elk geval met een backpack vol verhalen en ervaringen terug. groeten van mama

 2. Beantwoorden

  Margriet en 4 mannen

  28 september 2009

  Ha die W&C! Prachtig zeg, wat maken jullie weer mee! Hoe gaat het met jullie gezondheid? Hier is het weekend weer voorbij; heerlijk zomers geweest; zaterdag nog voor het laatst gevaren en gisteren gefietst. Fijne tijd met elkaar! Groet, Margriet

GEEF EEN REACTIE

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.